COMFORTABEL FIETSEN MET WARM WEER! TIPS & TRICKS

Lees hier alles over hoe je comfortabel kunt fietsen met dit warme weer. Tips voor het fietsen in de hitte, alles over hoe je je ebike beschermt tegen de warmte en verschillende schaduwrijke fietsroutes

10 tips voor het fietsen in de hitte

  • Vermijd het warmste gedeelte van de dag, de felle middagzon tussen 13:00 en 15:00 uur. kies op dat moment voor een lekkere lunchplek in de schaduw
  • Drink veel en en drink vóórdat je dorst hebt: neem altijd minimaal twee bidons mee. Bij tropische omstandigheden kun je – naast water – het beste isotone dranken drinken, omdat die zout en suikers bevatten
  • Eet ook voldoende koolhydraten en energievolle producten (brood, mueslirepen, bananen, ontbijtkoek en rozijnen)
  • Kies voor routes die door het bos gaan (deze worden onder dit bericht vermeld). Hier heb je minder last van het warme asfalt en onder de bomen is het koeler door veel schaduw
  • Fiets niet te lang aan een stuk door en vermijd te veel hellingen. Zorg dat je qua inspanning niet op de toppen van je kunnen zit
  • Bouw het langzaam op. Je lichaam went aan de warmte, dus aan het eind van de zomer kunt je beter tegen de hitte dan op de eerste zomerse dagen
  • Draag een wit petje of hoedje om je hoofd te beschermen. Vermijd donkere kleuren want dit trekt warmte aan. Lichte kleuren stoten het af.
  • Kies goed ventilerende kleding waar de wind doorheen kan en waarin je goed kunt zweten. Ook voor kleding geldt dat je het beste lichte kleuren draagt
  • Drink zeker geen alcohol als je nog verder moet fietsen; alcohol onttrekt namelijk vocht aan je lichaam, vocht dat je nodig hebt tijdens de warmte.
  • Tot slot: gebruik altijd je gezond verstand en luister goed naar je lichaam

Zo bescherm je je e-bike tegen de hitte

Op een e-bike zal je minder snel last hebben van zweet, het lijkt dan dus ook de de ideale fiets om met deze warme temperaturen een fietstochtje te gaan maken. Maar de hitte kan wel voor problemen zorgen bij een e-bike. Met deze onderstaande tips bescherm je je kostbare e-bike tegen het warme weer.

De accu, het kwetsbaarste deel van je e-bike en heeft dan ook de meeste aandacht nodig. Niet verwonderlijk dat je juist dit onderdeel goed moet beschermen tegen de oplopende temperaturen van de zomerse hitte.

Geef je accu de mogelijkheid om af te koelen

Een ebike accu die presteert het beste bij temperaturen tussen ongeveer 10 en 25 graden Celsius. Bij de wat koudere temperaturen neemt de accucapaciteit af. Bij hogere temperaturen zoals we nu meemaken gebeurt dit niet en blijft de accu goede prestaties leveren, echter kan de hitte niet goed zijn voor de accu zelf. Tijdens het fietsen zorgt de wind voor de verkoeling van de accu. Wanneer je stopt met fietsen kan de temperatuur al aardig snel oplopen. Daarom is het verstandig om je e-bike nooit in de volle zon neer te zetten als je ergens een terrasje gaat pakken. Is er geen schaduwplek beschikbaar om je fiets neer te zetten? Haal dan (indien dit mogelijk is) de accu uit de fiets en neem deze mee naar een plek met schaduw om hem de gelegenheid te geven af te koelen.

Snel je accu bijladen is onverstandig

Ga met een volle accu op stap. Het is niet verstandig om bij warm weer je accu even snel bij te laden tijdens een korte stop of (drink)pauze. De temperatuur in de toch al warme accu kan door het (snel)laden namelijk flink oplopen. Als je daarvoor de mogelijkheid hebt, kun je de accu het beste eerst even laten afkoelen tot deze handwarm is. Laad hem vervolgens op een wat koelere plek op.

Schaduwrijke fietsroutes

Fietsen met warm weer? Het kan, maar dan kies je het beste voor een route met veel schaduw. Hieronder de mooiste bosrijke routes voor jou op een rijtje gezet door www.fietsen123.nl

Bossen in het Zuidelijk Westerkwartier – Groningen (47 km)

Het Zuidelijk Westerkwartier is een landstreek in – niet geheel verwonderlijk – het zuidwesten van Groningen. Hier kun je beschutting vinden in Nanninga’s Bos en het Harense Bos. Beide zijn voormalige loofbossen, maar herbergen tegenwoordig een bijzondere diversiteit aan planten en dieren.

Oerbos in Assen – Drenthe (47 km)

Zoek de beschutting in de hoofdstad van Drenthe. Behalve een aantal prachtige parken ligt er in de stad een van de oudste bosgebieden van Nederland. Ongeveer tien procent van de bomen bestaat hier nog uit oerbos, dat vroeger een groot deel van de huidige provincie Drenthe bedekte.

Het Eemland en de bossen van de Vuursche – Utrecht (38 km)

Het Eemland ligt ingeklemd tussen het Eemmeer, de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug en is een uitloper van de Eemvallei. Vanuit dit agrarische gebied, dat zeer populair is onder vogels, fiets je naar de prachtige bossen van de Vuursche. Geniet van de vele vogels, de landgoederen en het afwisselende landschap.

Het Deelerwoud – Gelderland (42 km)

Het Deelerwoud is een bos- en heidegebied tussen de Nationale Parken de Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Het bestaat uit drie afzonderlijke gebieden, waarvan er twee in particulier bezit zijn en niet toegankelijk zijn. In het toegankelijke deel vind je een prachtig heuvelrijk bosgebied.

Het Horsterwold – Flevoland (45 km)

Het door de mens aangelegde Horsterwold behoort met 3.700 hectare tot de grootste loofbossen van Nederland. In de kern van het bosgebied kan de natuur zijn gang gaan, maar aan de rand is het bos bedoeld voor de houtproductie. In de ‘Stille Kern’ kun je optimaal genieten van de rust van dit bijzondere bos.

Bossen en hoogveen in zuidwest Brabant – Noord-Brabant (47 km)

Moerassen, moerasbossen, stuifzandduinen en naald- en loofbossen: in het zuidwesten van Noord-Brabant liggen afwisselende natuurgebieden. Maak kennis met de Rucphense Bossen, de Pannenhoef, de Lange Maten, het agrarisch bosgebied De Moeren en de landgoederen Oude Buisse Heide en Wallsteijn.

Schinveldse bossen – Limburg (38 km)

Tegen de grens met Duitsland ligt het grootste aaneengesloten bosgebied van Zuid-Limburg: de Schinveldse Bossen. Je vindt hier afwisselend naald- en loofbossen die gedeeltelijk op de helling van het beekdal van de Rode Beek en gedeeltelijk op natte graslanden liggen.