GOOSSENS BLOG: FIETSHELMEN

Een van de belangrijkste accessoires voor een fietser is een goede, bij jou passende, fietshelm. Een helm vermindert de kans op ernstig hoofdletsel wanneer je van je fiets valt. Tegenwoordig zijn de helmen zo goed geventileerd en licht van gewicht, daardoor merk je bijna niet dat je een helm op je hoofd hebt.

Bekijk hier ons assortiment fietshelmen

Waarom is het dragen van een fietshelm belangrijk?

Tijdens het fietsen behaal je hoge snelheden die veel risico met zich mee brengen. Let je even niet op, dan kan je hard onderuit gaan. Daarom is het belangrijk om een helm te dragen op de fiets. Een helm verminderd de kans op ernstig hoofdletsel bij een valpartij waarbij je hoofd vaak de grootste klap krijgt.

Fietshelmen zijn bovendien de laatste vijftien jaar in een rap tempo verbeterd, met onder andere de introductie van slimme technologieën die niet alleen direct een klap op je hoofd geven, maar ook de draaiende krachten die bij een valpartij op je hoofd kunnen vrijkomen veel beter absorberen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een fietshelm?

De maat van de fietshelm

Een helm bied de optimale bescherming wanneer deze perfect past. Een helm moet dus niet te groot of te klein zijn. Helmen zijn dus beschikbaar in verschillende maten zodat ieder mens een passende helm kan vinden. Let dus goed op welke maat helm je neemt bij de aanschaf van een helm.

Zo vind je de passende maat

De omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen moet je opmeten. Met deze omtrek kun je opzoek gaan naar de juiste maat helm.

Wanneer zit een helm goed?

Ten eerste zorg ervoor dat je de helm recht op je hoofd zet, dus de helm moet niet voorover gekanteld zijn of te ver achterop je hoofd zitten. Dit voorkom je door de helm ongeveer 1 á 2 cm boven je wenkbrauwen te plaatsen. De helm moet vervolgens horizontaal vlak boven je oren doorlopen naar achter toe.

MIPS, wel of niet?

MIPS ( Multi-directional Impact Protection System) is een veiligheidstechnologie voor helmen. Bij een hoekinslag kan MIPS de schadelijke rotatiekrachten, die op de hersenen kunnen worden overgebracht, verminderen door de helm ten opzichte van het hoofd te laten glijden.

Een standaard, eenvoudige fietshelm beschermt je meestal alleen goed tegen directie schokken op de helm. Echter bij de meeste valpartijen val je schuin en meestal met een draaiende beweging. Om zulke schokken beter op te kunnen vangen heb je een helm nodig die met MIPS is voorzien. Een MIPS helm is voorzien van een dunne kunststof binnenschaal die bij een valpartij los kan draaien van de buitenste schaal. Zo vangt de helm een zijwaartse schok op en jouw hoofd niet.

Een helm met MIPS is wel iets duurder dan een soortgelijke helm zonder MIPS. Maar dat beetje meer zorgt wel voor nog meer bescherming.

De nieuwste technologie van Trek/Bontrager: WaveCel

Bontrager kwam in 2019 met een nieuw veiligheidssysteem; WaveCel.

WaveCel is gericht op het beschermen van de hersenen tegen schokken die anders zijn dan direct op het hoofd. Het systeem bestaat uit een binnenlaag in helm die gemaakt is van een speciale kunststof cellen. Door deze cellen buigen, kreuken en schuiven de WaveCel helmen, hier door absorberen de helmen roterende schokken.

Racehelmen en mountainbikehelmen

Mountainbike- en racehelmen zijn even veilig, maar er zijn wel verschillen. Mountainbikehelmen hebben een klepje op de voorkant om je ogen beter te beschermen tegen takken, maar ook om de zon uit je ogen te houden bij wisselende inval in het bos. Ook lopen mountainbikehelmen wat verder door op het achterhoofd om je bij een valpartij extra te beschermen (op de racefiets zul je niet snel op je achterhoofd vallen). Racehelmen zijn ten opzichte van MTB-helmen vaak een stukje lichter binnen dezelfde prijsklasse. Voor de racefiets worden ook speciale aero-helmen gemaakt om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. Er zijn ook racehelmen met een verwijderbaar klepje, die je ook goed op de mountainbike kunt gebruiken.

Hoeveel kost een fietshelm?

Elke fietshelm voldoet aan de juiste veiligheidseisen, maar toch kunnen de prijzen erg variëren. De prijsverschillen in helmen worden veroorzaakt door de ventilatie, gewicht en de afwerking van de helm. Dus duurdere helmen hebben een betere ventilatie, wegen minder en zijn kwalitatief beter afgewerkt.