GOOSSENS BLOG: VOEDING VOOR FIETSERS

Voeding tijdens het sporten is erg belangrijk. Het komt toch nog vaak voor dat voeding onderschat word en fietsers halverwege hun rit geen energie meer hebben. Sportvoeding zorgt er dus niet alleen voor dat je een rit volhoud maar ook dat je sneller hersteld van een rit. In deze blog lees je alles over de verschillende sportvoedingen en waar ze voor dienen.

Welke sportvoeding heb ik nodig?

Het aantal voeding dat je nodig hebt voor een rit wordt bepaald door de intensiteit van een rit. Voor de niet wedstrijd rijdende fietser geld het volgende.

Om je lichaam genoeg gevoed te houden kun je gebruik maken van drie voedingsproducten: gelletjes, energierepen en energydranken. Het verschil tussen een wedstrijdrenner en een niet-wedstrijdrenner zit hem voornamelijk in welke energiereep je kan gebruiken.

Energie repen

Je hebt repen met veel vet en vezels en repen met nauwelijks vezels en vet. De vezels en vet in een energiereep zorgen ervoor dat je een geleidelijke afgifte van energie in het bloed hebt.

De energierepen zijn dus ideaal voor diegene die aan het trainen is of een toertocht fietst.

Energie gels

Energie gels zijn ervoor om je lichaam zo snel mogelijk van energie te voorzien. Wel moet je wat drinken na het eten van een gelletje. Als je niet iets drinkt na het eten van een gelletje zorgt dit voor misselijkheid.

Sportdranken

Sportdranken zorgen ervoor dat je vochtbalans op orde blijft en zo voorkom je dus spierkrampen. Als je bijvoorbeeld gaat drinken voor het fietsen kan je er energie aan toevoegen. Dit zorgt ervoor dat vocht sneller opgenomen wordt. Zorg er wel voor dat je drank een iso- of hypoyone oplossing is.

Een hypotone oplossing heeft 1 tot 5 gram koolhydraten per 100 ml. Een isotone drank heeft 6 tot 8 gram suikers per 100 ml. Daarnaast zorgen ze allebei voor een opname van vocht.

Er zitten mineralen in suikers in de sportdranken uit ons assortiment. Je doet een poeder of een tablet, in de gewenste verhouding, in de bidon doen. Schud de bidon en je hebt een energiedrank.

Bekijk hier ons assortiment voeding.