GOOSSENS BLOG: VERSCHILLEN SPEED PEDELECS EN E-BIKES

Je hebt er vast wel is van gehoord, een speed pedelec. Maar wat is nou een speed pedelec en wat is het verschil met een gewone elektrische fiets? In deze blog lees je over de speed pedelec en de verschillen met de e-bike zoals iedereen hem kent.

Het grootste verschil tussen een elektrische fiets en speed pedelec

Een speed pedelec beschikt net zoals de elektrische fiets over een elektromotor die trapondersteuning biedt. Alleen stopt een speed pedelec niet met ondersteunen, zoals een ‘normale’ elektrische fiets bij 25 kilometer per uur. Je kunt als je zelf mee trapt een snelheid van maar liefst 45 kilometer per uur bereiken!
Een speed pedelec is dus ideaal voor iemand die een behoorlijke afstand naar zijn werk moet afleggen en die dit graag met de fiets doet. Je kan het zien als vervanging van een (tweede) auto.

Regels en verplichtingen elektrische fiets

Voor een elektrische fiets (of e-bike) gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. Je moet dus op het fietspad rijden. Als er geen fietspad is, ben je verplicht rechts op de rijbaan te rijden.

Regels en verplichtingen speed pedelec

Vanwege de hoge snelheid valt een speed pedelec niet meer onder de categorie fiets maar onder de categorie bromfiets. Hierdoor zijn er een aantal bijkomende verplichtingen.

Wil je met een speed pedelec de weg op, dan moet je minstens 16 jaar oud zijn en in bezit zijn van auto- of bromfietsrijbewijs. Daarbij is het dragen van een goedgekeurde speed pedelec helm verplicht. Evenzeer moet de speed pedelec beschikken over een geel bromfietskentekenplaat. Ten slotte is het hebben van een WA verzekering ook verplicht.

Het leasen van een speed pedelec

Ook is er de mogelijkheid om bij Goossens een speed pedelec te leasen. Voor een vast bedrag per maand beschikt u over een fiets die u ook voor privéritten mag gebruiken. De leasekosten kunnen door je werkgever fiscaal aantrekkelijk worden vergoed. De fiets is bovendien verzekerd voor diefstal en schade en u kunt altijd gebruikmaken van pechhulp. Lees hier meer over het leasen van een fiets.