WAVECEL: EEN NIEUWE STANDAARD IN VEILIGHEID

Trek en Bontrager introduceren de baanbrekende helmtechnologie WaveCel.

WaveCel is een comprimeerbare celstructuur aan de binnenzijde van Bontrager-helmen. Een techniek die tot 48x effectiever is bij het voorkomen van een hersenschudding dan standaard EPS-schuim.* Het materiaal is ontwikkeld door orthopedisch chirurg dr. Steve Madey en biomechanisch ingenieur dr. Michael Bottlang, twee experts die al 25 jaar samenwerken op het vlak van fractuurbehandeling, borst- en bekkenletsel en de voorkoming van hoofdletsel.

Bontrager WaveCel-helmen zijn het resultaat van een vierjarig partnerschap tussen de doctoren Madey en Bottlang en de R&D-teams van Trek en Bontrager.

Anders dan bij een standaard helm van schuim, die ontworpen is om te beschermen tegen een loodrechte inslag werkt WaveCel goed bij het type fietsongevallen dat in de praktijk het meest voorkomt: onfortuinlijk, met verdraaiingen en impact onder een schuine hoek.

WAVECEL: Hoe werkt het?

WaveCel absorbeert energie op verschillende manieren. Op het moment van de klap bewegen de lagen van het WaveCel-materiaal onafhankelijk van elkaar en buigen ze mee, totdat de celwanden verkreukelen. Vervolgens verschuiven de lagen, en nemen ze de inwerkende loodrechte en rotationele krachten op, weg van je hoofd.

Deze drieledige verandering in de structuur van het materiaal – buigen, kreuken, verschuiven – is wonderbaarlijk effectief in het wegleiden van de energie die bij een impact vrijkomt. Bijna 99 van de 100 keer voorkomt WaveCel een hersenschudding bij veel voorkomende fietsongevallen.*

”Onze missie als fanatieke fietsers is het om meer mensen te overtuigen van de voordelen van fietsen en om ze daarbij van de best mogelijke bescherming te voorzien” ”WaveCel betekent een enorme stap vooruit in veiligheid voor alle types fietsers, en we zijn er natuurlijk trots op dat deze technologie exclusief voor Bontrager helmen beschikbaar is.”

– Tony White, projectleider-ingenieur.

De Wavecel modellijn

 

Elk model in de nieuwe lijn van Bontrager WaveCel-helmen kreeg de hoogste score in het vijfsterren-systeem van Virginia Tech.

Megan Bland, doctoraatsstudent en afgestudeerd assistent bij Virginia Tech: ”Reeds tien jaar testen we en kwalificeren we helmen op hun vermogen om hoofdletsel te voorkomen of te beperken. Helmen met een hogere waardering bieden duidelijk meer bescherming dan modellen met minder sterren.”

WaveCel is een ingrijpende innovatie in een categorie van accessoires die in 30 jaar tijd amper veranderd is. Deze innovatie onderstreept hoe sterk Trek zich inzet om fietsen voor iedere fietser veiliger te maken.

”Wij willen de wereld veranderen door meer mensen op de fiets te krijgen, en dat willen we onder meer doen door fietsen veiliger te maken en toegankelijker voor iedereen”, aldus Trek-CEO John Burke. ”WaveCel is de meest geavanceerde helmtechnologie ooit en deze helmen maken fietsen voor iedereen een heel stuk veiliger, en dus plezieriger.”